לפרטים והזמנות חייגו 08-9364540
ייבוש מזון
ייבוש מזון היא אחת הדרכים הראשונות שהמציא האדם על מנת לשמר מזון לתקופה ארוכה.
בעבר השתמשו בייבוש בעזרת הרוח או השמש , ייבוש בעישון מעל מדורה או בהקפאה.
הרעיון המרכזי הוא להפחית את הלחות במזון ועל ידי כך למנוע התפתחות של חיידקים, שמרים ועובש הזקוקים ללחות על מנת להתפתח.
בימינו אנחנו משתמשים בטכנולוגיה, כלומר במכונה לייבוש מזון שעובדת על חשמל ומתפקדת כתנור לייבוש מזון.
מה נהוג לייבש במייבש מזון ?
בין המזונות המיובשים המוכרים לנו מימים ימימה נמצא פירות,מיני בשר מיובשים, ירקות וגם גרעינים וזרעים שונים, תבלינים פטריות ודגים.
פירות יבשים נפוצים הם למשל: צימוקים,תמרים,תאנים( דבלים ) ומשמש. ניתן כמובן לייבש עוד מגוון רחב של פירות וירקות.
הייבוש במייבש מזון הוא הדרך הקלה והטובה ביותר להגיע בבית לתוצאות מרשימות,בריאות ולא יקרות.
המכשיר מיועד לייבש ירקות,פירות תבלינים בנוחות ובמהירות.
מייבש הפירות עובד על הזרמת רוח חמה שמאדה את הלחות מהפרי/ירק/תבלין ובכך מייבשת אותו תוך שמירה על ערכיו התזונתיים כמעט במלואם.
במהלך הייבוש הפירות מאבדים מים רבים ומצטמקים עד כדי שביעית ממשקלם המקורי. טעמם הופך להיות עז ומודגש יותר מפרי טרי.
פירות אשר יובשו בצורה תעשייתית לרוב מכילים חומרי שימור ותוספות שאינן רצויות או בריאות במיוחד. למשל –
גופרית המשמשת לקיבוע צבע הפרי, חומרי זיגוג מתעשיית הנפט שמטרתם ליצור מראית עין של לחות, סוכר,וחומרים משמרים.
בשנים האחרונות גובר זרם המתעניינים בתזונה טבעית ובריאה ובינהם צימחונים,טבעונים ,וטיבעונאים אוכלי רו-פוד (raw food ) שחשוב להם לשמור על כללים מאוד ספציפיים בהכנת המזון.
מכשיר יבוש הפירות מתאים לכל אותם אנשים מכיוון שהוא מספק אפשרויות הכנה למזונות רבים תוך שמירה על ערכים תזונתיים ושליטה על טמפרטורת הבישול.
מי שרוכש מכשיר ייבוש פירות ומייבש בעצמו בבית זוכה לדעת בדיוק מה מרכיב האוכל שלו ואיזה חומרים יש בו. ככה נמנעים מחומרים מסוכנים ונהנים מבריאות טובה יותר.
מגוון אפשרויות השימוש במייבש המזון הן רבות וביניהן גם – ייבוש תבלינים,ייבוש חפצי אמנות ,התפחת בצק ועוד.
לרישום לקבלת טיפים לבישול בריא לחץ כאן
איך מייבשים פירות?
בשלב הראשון יש לבחור את הפרי אותו נרצה לייבש.
טיפול מקדים:
פירות בעלי חרצנים קשים כדאי לגלען לפני ייבוש, ירקות שאינם טובים למאכל ללא בישול יש לחלוט במים רותחים כמה דקות ורק אז לייבש.
יש ירקות אותם נעדיף לחלוט על מנת להסיר קליפה או לרכך אותה כך שיצאו מהייבוש טוב יותר.
בכל המקרים כדאי לשטוף טוב את הפרי/ ירק ורק אז לחתוך לפרוסות או חלקים שווים בגודלם. החיתוך השווה מבטיח אחידות בייבוש.
על מנת לשמור על צבע הפרי כמו גם לתת לו תוספת של ויטמינים אפשר בהחלט לרסס עליו מיץ לימון (למשל – תפ"ע או בננה שנוטים להשחיר),או מיץ תפוז סחוט טרי.
את הפירות והירקות שפרסנו יש לשים על מגשי המכשיר בצורה מרווחת כדי שהאוויר יוכל לעבור ולהגיע לכולם.
במשך הייבוש:
רצוי להניח את מכשיר הייבוש במקום מאוורר כדי שיכנס אליו אוויר נקי ויצא אוויר לח.
לא כדאי להוסיף עוד מזון תוך כדי הייבוש כי זה עלול להאריך מאוד את זמן הייבוש הכללי.
בתום הייבוש :
כדאי לבדוק שהפירות / ירקות יבשים מספיק על ידי קריעה של חתיכה וסחיטתה. אם אין יותר לחות אפשר לסיים את הייבוש.
יש להוציא מהמכשיר את המגשים ולצנן 5-10 דקות לפני שנבדוק אם הם יבשים מספיק.
רק אז כדאי להעביר את הפרי / ירק המיובש לצנצנות אטומות לאוויר. יש לשים לב שאכן הפרי מיובש היטב כי אם נשארו שאריות לחות הפרי יתעפש במהרה.
את הצנצנות כדאי לשמור רחוק ממקור אור ישיר בארון.השמש פוגעת בפרי המיובש והוא יחזיק מעמד פחות זמן.
שמירה במקרר או במקפיא תאריך את חיי המדף של הפירות אפילו יותר.
יתרונות תזונתיים של פירות יבשים:
פירות יבשים מומלצים לאכילה לפני פעילות גופנית או במצבים של רמת סוכר נמוך בגוף משום שהם מכילים הרבה סוכר ומעניקים אנרגיה זמינה ומיידית.
כמו כן, הפירות היבשים עשירים בסיבים תזונתיים העוזרים במצבים של עצירות ולפעולת מעיים תקינה, חשוב מאוד לסובלים מבעיות אלו לשתות מים במקביל.
חשוב לציין גם את ריבוי המינרלים בפירות. זרחן, אשלגן ( מסייע למניעת יתר לחץ דם ) , סידן ומגנזיום ובויטמינים A ו- B, ברזל וחומצות שומן המצויות באגוזים ופיצוחים והחיוניים לבריאות הלב.
פירות יבשים ופיצוחים בצריכה מחושבת יכולים להוות ארוחת ביניים זמינה ומזינה.
לכולם חשוב לזכור שפירות יבשים הינם מקור אנרגיה עדיף בהרבה משוקולדים או ממתקים !!
בחרתי להזכיר כאן רק כמה מהפירות והאגוזים ולספר במה הם מועילים לגוף שלנו ולנו -
שזיפים
ידועים כתרופת סבתא העוזרת למניעת עצירות ולתפקוד מערכת העיכול. עשירים בסיבים תזונתיים ואשלגן.
חרוב
מכיל הרבה סיבים תזונתיים, סידן,זרחן ואשלגן.עוזר למערכת העיכול,משמש כתחליף טוב לשוקולד,מחזק עצמות ושיניים.
משמש
מכיל כמות גדולה של אשלגן , מעל 1000 מ"ג ל100 גרם פרי.גם בננות ידועות כמכילות הרבה אשלגן ואם ייבשתם בבית הרווחתם ! אשלגן גם בצימוקים,תמרים ותפוח עץ.
גרעיני דלעת / אבטיח
מכילים כמות גדולה של מגנזיום.
אגוזי קשיו
מכילים 6 מ"ג ברזל ל100 גרם ! הברזל חשוב להרבה תהליכים בגוף ורבים סובלים ממחסור בו אך מתקשים עם תחליפי הברזל הסינטטיים בשוק.חשוב רק לזכור שהקשיו מכיל גם קלוריות רבות ויש לצרוך אותו במתינות.ברזל נמצא גם בדבלים,משמש.
שקדים ואגוז ברזיל
מכילים כמות יפה של סידן, למי שלא רוצה או לא יכול לצרוך מוצרי חלב זהו תחליף נהדר.
דבלים ,תמרים גם הם בקטגוריה זו.( וטיפ סודי - מי שמכיל כמות אדירה של סידן וכמעט אינו מוכר הוא התורמוס. נסו אותו ! )
ייבוש עשבי תיבול :
אפשר ורצוי לייבש גם עשבי תבלין ותבלינים שלא כל הזמן נמצאים בשפע.
יש לבחור עשבי תבלין טריים ויפים ,להוריד גבעולים קשיחים ( אם יש ) , אם יש חלקים קטנים כדאי לייבש על רשת המונחת על המגש.
בסיום הייבוש עשבי התבלין יתפוררו בקלות בין האצבעות והתבלינים יהיו פריכים.
לפני האיחסון כדאי להפריד את העלים מהגבעולים ולהכניס למיכל אטום היטב. ניתן להכין מראש תערובות תיבול לפי טעמנו ולאחסן אותן או לחלק כמתנות למשפחה וחברים!