10 דברים שלא ידעתם על גלידה
*לפני מאות שנים, הגלידה הייתה נחלתם של האריסטוקרטים בלבד, שבידם היו המשאבים להבאת קרח
ושלג מההרים, ועוד רק בשביל סורבה. אף אחד לא האמין אז שיגיעו ימים שבהם כל מה שנצטרך זה
מכונת גלידה ביתית ומצרכי בסיס נגישים לכל יד. (קראו כאן כמה זה פשוט)

*גם את המילה גלידה אנחנו חייבים להוגה השפה העברית אליעזר בן יהודה. המקור עלול פחות להחמיא למאכל האהוב, והוא במילה "גלד", בהתייחס לקרח המתקרש ומגליד. העמקה נוספת במקורות מגלה את המילה "גליד" שמשמעותה גוש קטן ומוארך של קרח, נטיף קרח.
*הדבר הראשון שקופץ לראש כשחושבים על גלידה הוא "איטליה", אלא שבדומה לפסטה, גם הגלידה הראשונה מקורה בסין, וגם ביצירתה שימשו האטריות מרכיב עיקרי. מה גם שהיום מסתבר, סין מהווה את שוק הגלידות הגדול בעולם (בפער מזערי מול ארה"ב כמובן).
*היפנים גם נותנים את הטון עם קינוחי גלידה משונים כמו למשל מוצ'י – גלידת אורז מיובש ודביק.

*מסתבר ש"פעם שלישית גלידה", פתגם שכולנו אומרים ומבינים את משמעותו בסלנג העברי, זוכה גם לגרסה גרמנית, רק שבמקום גלידה הם משתמשים בבירה (כנראה בארץ תרבות הגלידה חזקה יותר מתרבות הבירה).
*מכונת הגלידה הביתית הראשונה הומצאה בשנת 1843 על ידי עקרת בית אמריקאית. הרעיון היה חסר תקדים וזכה להצלחה רבה, אלא שאותה ממציאה אלמונית לא ידעה שיש לרשום פטנט על המצאה כדי לקצור את פירותיה. כפי שניתן לצפות, כעבור כמה שנים אמריקאי אחר שכלל את הרעיון והקפיד לרשום אותו כפטנט... והתוצאות ברורות.
*כאב קור, הידוע בכינויו Brain freeze הוא למעשה שינוי מהיר מאוד בגודלם של כלי דם כתוצאה משינוי טמפרטורה קיצוני בחלל הפה, וליתר דיוק בחלק האחורי של החך. כאב קור ממוצע נמשך בערך 10-30 שניות, והדרך לגרש אותו מהר יותר, בהמלצת רופאים רבים, היא ללחוץ את הלשון אל החך. פעולה זו תעזור לחמם את חלל הפה מהר יותר. לחילופין אפשר פשוט לאכול את הגלידה או המאכל הקפוא לאט יותר ובכך למנוע את כאב הקור מלכתחילה.
*בן וג'רי תכננו במקור להקים חברה לייצור בייגלים. משהבינו את העלויות הכרוכות בייצור בייגלים שינו את החלטתם (וטוב שכך).
*אחת ההתפתחויות המשמעותיות בקידום הפופולאריות של הגלידה הייתה פיתוחה של הגלידה הרכה במאה ה20. שיטה זו פותחה על ידי צוות כימאים בריטיים, ביניהן נכחה גם מרגרט טאצ'ר. הם גילו שיטה להכפיל את כמות האוויר בכל יחידת גלידה, מה שהוביל להוזלת עלויות ייצור (וכך מוכרים קרח לאסקימוסים...).

*נשיאים מוקדמים של ארה"ב אהבו גלידה, והנשיא ג'ורג' וושינגטון רכש בקיץ 1790 גלידה בשווי 200 דולר (3,000 דולר במונחים של היום). כמה כסף הוא היה חוסך אם היה יכול לרכוש מכונת גלידה ביתית....

|